Min Familie - godt og vel
 Slægtssider

Historier

» Vis alle     «Forrige 1 2 3     » Lysbilledshow

Kristian Karl KristensenIndlæser...


I familiekredsen Dybvad Musik har der længe været snakket om, hvad der skete for Maries bror, Kristian, som udvandrede til Amerika. Marie skrev med ham, og Helmer huskede fra sin barndom, at havde havde sagt i klassen, at han havde en onkel i Granada i Amerika. Læreren kvitterede med en ørefigen og en irettesættelse: Vrøvl, Granada ligger i Spanien.

Helmer fortalte at han var entreprenør, og at hans mor havde vist billeder, hvor de var med til at bygge en flyveplads. Før udvandringen havde han vistnok boet i Århus og været med til at anlægge sporvejene der. Det kan godt passe, idet de åbnede 7. juli 1904.

Det lykkedes for år tilbage Eli og mig at finde amerikanske folketællinger og en passagerliste fra 1906, der bekræftede det der med El Granada. Både Eli og jeg har også været forbi byen.

Her i weekenden gjorde jeg så lidt mere ved det. Mormonarkiverne er blevet meget bedre siden sidst, bl.a. er mange flere data blevet læst ind, så det ikke bare er et spørgsmål om at blade i affotograferinger af de gamle sider. Jeg skrev også til Salt Lake City og de var meget behjælpelige.

Her er, hvad jeg så er kommet frem til:

  • Han blev gift i 1895, og boede ved folketællingerne i 1901 og 1906 i Århus. Der var to børn i ægteskabet, og han ernærede sig ganske rigtigt som entreprenør.
  • I oktober 1906 rejste han til Amerika - destination San Francisco - og med en svoger J K Eskildsen  som lokal kontakt. Han var stadig gift, så det må have været den gamle historie med at søge lykken og så kunne kone og børn komme over bagefter. Lige som med vores fremmedarbejdere, indvandrere, økonomiske flygtninge og migranter nu om dage.
  • I 1910 boede han til leje i San Francisco. Enkemand og (arbejde). J C Eskildsen, der er tømrer og et par år yngre, bor til leje i nærheden.
  • I 1920 er han blevet gift igen og bor i Yuma. Laura blev født i 1877 og udvandrede i 1895.
  • I 1930 er de flyttet i eget hus i El Granada, og han er stadig entreprenør.
  • I 1940 er han 72 og har trukket sig tilbage som kyllingefarmer.
  • Så er der ikke mere at se. Folketællingen fr 1950 er ikke offentliggjort endnu.
Hvad så med konen og børnene fra Århus?
  • Konen hed Caroline Christine og er iflg. folketællingen født i Tim Sogn den 7 oktober 1872. Hun står bare ikke i kirkebogen der. Jeg har ledt på navn (må jo være født Eskildsen),  og jeg har ledt andre steder, men intet fundet. Heller ikke dødsfald eller ægteskab har givet noget. Svogeren ligeså.
  • Børnene - Ane Christense Magdalene f. 28. sep. 1896 og Henry, f. 5 nov. 1897 - kan jeg kun gætte om. Når faderen er udvandret og moderen død, har nogen i hendes familie nok taget dem til sig. Århus var jo langt væk, så derfor er de nok bare forsvundet ud af erindringen blandt slægtningene i Vendsyssel.
PS: Navnene er stavet på hvilken måde hver anden gang i optegnelserne, og nogen gange er den mormon, der har læst og indskrevet en gammel folketælling, kommet frem til noget andet end det, jeg ser: Kristian, Christian, Chris, Christopher. Carl, Karl. Christensen, Kristensen, Christiansen.

Hundested den 27 juni 2018
-- 

FilnavnSøskende_Dalen.jpg
Filstørrelse20.2k
Størrelse483 x 353
Knyttet tilKristian Karl Kristensen

» Vis alle     «Forrige 1 2 3     » Lysbilledshow